fredag 22 januari 2010

"Röd fisksoppa"

Idag var ingen rolig dag. Vaknade halvfyra och kunde inte somna om på ett par timmar. Blev migränen inte precis bättre av. Körde J och E kl 7 för de skúlle jobba, sedan L till skolan. Somnade på soffan med Athos, sov hela förmiddagen. Hade lovat L att göra den "röda fisksoppan", dvs en tomatbaserad fisksoppa, så vi åkte och handlade till den. L hjälpte till och den motsvarade förväntningarna! Verkligen jättegod, och längesedan vi lagade den.

Ringde om försäkring för företaget. Mycket att tänka på. Mycket mer än man kan tro. Ska få offert snart.

Har ett par nätter test mitt provnattlinne. Måste säga att det fungerar mycket bra och känns skönt att sova i. Ska nu låta några som svettas på nätterna, och tycker det är jobbigt, testa det. Hoppas de kommer att tycka lika mycket om det som jag!

Bouillabaisse med saffransaioli
4 pers

ca 500 g fiskfilé, t ex lax och torsk
5 hg frysta stora räkor
12-15 musslor el pilgrimsmusslor
1 liter fiskbuljong
2-3 morötter
3-4 potatisar
2-3 selleristjälkar el ½ fänkål
1 liten squash eller zuccini
1 bit purjolök
1-2 dl torrt vitt vin
1-2 burkar krossade tomater
ev lite tomatpuré
örtsalt, timjan, dragon, lite cayennepeppar

1. Koka upp buljongen. Skiva morötter och tärna potatis. Låt rotfrukterna koka i buljongen 15-20 minuter.
2. Skär sellerin i skivor, strimla purjolöken och skiva squashen. Skala räkorna.
3. Häll i selleri, vitt vin och krossade tomater. Tillsätt örter och kryddor. Låt koka några minuter.
4. Tillsätt purjolök och squash. Låt koka tills squashen är lagom mjuk.
5. Salta fisken och sjud den knappt färdig i lite fiskbuljong.
6. Tillsätt pilgrimsmusslor, fisk och sist räkor.
7. Servera med saffransaioli eller vanlig aioli och gott bröd.

Saffransaioli
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
½ påse saffran (0,25 g)

1. Blanda ingredienserna till såsen. Låt stå en stund att mogna. Kan gärna göras i förväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar