lördag 30 januari 2010

Den här gången blev bullarna bra

Förra gången jag bakade dessa tyckte jag de blev så smuliga, så jag har inte haft lust att baka dem på länge. Men eftersom jag vet att de blivit bra tidigare så gjorde jag ett nytt försök. Tänkte att jag kanske tog för mycket mjöl förra gången, så jag korrigerade och nu blev de "mjuka" och jättegoda igen! Frukostbullar med havregryn
36 st

10 dl havregryn, 350 g
1 dl råg- eller vetekross
5 dl filmjölk
5 dl vatten, kallt
1 dl Mjuka Milda
100 g jäst
1 dl ljus sirap
1 msk salt
ca 11½ dl vetemjöl, 690 g

1. Mät upp havregryn och kross i en bunke, häll filmjölk och 3 dl av vattnet över och rör om. Låt stå ca 1 timme.
2. Värm 2 dl av vattnet till 37°C. Smula ner jästen i vattnet och rör om. Häll det tillsammans med margarin, sirap och salt i havre- och krossblandningen.
3. Blanda i vetemjölet, spara lite till utbaket, och arbeta samman till en smidig deg, 5-10 minuter.
4. Strö lite mjöl över ytan, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop degen lätt. Dela den i fyra delar. Täck med bakduk så att degen inte torkar.
6. Rulla varje deg till en längd och dela den i nio bitar. Rulla bullar och platta till dem lätt med mjölad hand.
7. Lägg bullarna på bakplåtspapper klädd plåt, och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter.
9. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar