tisdag 19 januari 2010

Lovisas "mättbullar"

För fem år sedan hittade jag ett recept i Buffé där några hushållslärare experimenterat med mixade baljväxter som degvätska. Ett bra sätt att få i sig protein, t ex om man äter mycket vegetarisk kost. Jag har gjort om receptet lite, t ex tycker jag det går lika snabbt att baka dubbelt upp när jag ändå är i farten. Grundreceptet var på 12 stora bullar, alldeles för lite när man har tre barn. Bullarna blev jättegoda och omtyckta - saftiga och lite nötiga i smaken. L, som då var i nio-årsåldern, döpte dem till "mättbullar" eftersom hon tyckte att hon var mätt hela förmiddagen när hon ätit dem till frukost!
Kikärtsbullar
24 stora eller 32 mindre bullar

2 burkar kikärter eller 500 g kokta, avrunna och sköljda linser (bruna eller röda)
ca 9 dl vatten
2 påsar torrjäst
4 tsk salt
¾-1 dl rapsolja
2 msk ljus sirap
10 dl rågsikt, 550 g
15-16 dl vetemjöl (ev vetemjöl special), 900-960 g

1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 14 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (eller häll i hett vatten från början). Häll jästen i matberedaren eller en bunke och häll vätskan över.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist vetemjölet. Ta inte allt mjöl på en gång! Spara ett par dl och arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken till dubbel storlek, ca 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6-8 delar och rulla till bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 225°C. Jäs bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

2 kommentarer:

  1. Hej Eva! Har bakat det här matbrödet idag. Det var ju jättegoda.
    Fin hemsida du har. Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Hej Anna,
    Kul att du gillar brödet!
    kram
    Eva

    SvaraRadera