tisdag 28 juni 2011

Flädergubbssaft!

L och jag plockade 60 klasar fläder på förmiddagen. Nu är första grytan strax klar. Ska bara hälla på sockervattnet också. Denna saften blir sååå god!


Klart! Nu ska saften dra i tre dagar - ska bara göra plats för grytorna i kylskåpet. Det blir 10-11 liter att frysa in på fredag.

Fläder- och jordgubbssaft
1 3/4 liter

10 klasar fläderblommor
1 l jordgubbar, skivade
1 citron, skivad
1 kg strösocker
15 g citronsyra
1 l vatten
(natriumbensoat)

1. Skölj och torka blommorna. Klipp bort de grövsta stjälkarna. Tvätta citronerna noga och skiva dem. Skölj jordgubbarna, noppa och skiva dem.
2. Koka upp vattnent, tillsätt sockret och rör om tills det löser sig. Tillsätt citronsyran.
3. Varva fläderblommor, jordgubbar och citroner i en stor bunke. Häll över det heta sockervattnet. Rör om.
4. Låt det stå kallt i kylen i 3 dygn. Rör om då och då.
5. Sila saften. Beräkna ½-1 g (1-2 krm) natriumbensoat per liter färdig saft. Rör först ned natriumbensoat i lite av den färdiga saften banda sedan ner allt. Natriumbensat kan uteslutas om saften ska frysas.
6. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Saften håller längre om den fryses - fyll då inte flaskorna helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar