
24 stora eller 32 mindre bullar
2 burkar kikärter eller 500 g kokta, avrunna och sköljda linser (bruna eller röda)
ca 9 dl vatten
2 påsar torrjäst
4 tsk salt
¾-1 dl rapsolja
2 msk ljus sirap
10 dl rågsikt, 550 g
15-16 dl vetemjöl (ev vetemjöl special), 900-960 g
1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 14 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (eller häll i hett vatten från början). Häll jästen i matberedaren eller en bunke och häll vätskan över.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist vetemjölet. Ta inte allt mjöl på en gång! Spara ett par dl och arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken till dubbel storlek, ca 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6-8 delar och rulla till bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 225°C. Jäs bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.
Hej Eva! Har bakat det här matbrödet idag. Det var ju jättegoda.
SvaraRaderaFin hemsida du har. Kram Anna
Hej Anna,
SvaraRaderaKul att du gillar brödet!
kram
Eva