onsdag 24 augusti 2011

Glutenfritt grovbröd


L's glutenfria bröd var slut i frysen så jag bakade lite idag. Hon tycker om Finax fiberbrödmix så jag utgick från det. Vi brukar ha i nötter och mandel, gojibär, torkad aprikos och tranbär. Idag kom jag ihåg att lägga den torkade frukten i blöt en stund (så tar den inte av degvätskan sedan). Testade också med glutenfritt surdegspulver i och extra degvätska (yoghurt). Vet inte vad som bidrog till att brödet blev mycket saftigare och mindre kompakt den här gången. Kanske en kombination. Gott blev det i alla fall! Bakade också några hallongrottor - jättegoda... Nästa gång får jag testa att göra dem glutenfria - undrar om det kan bli bra med bovetemjöl?

Lovisas glutenfria grovbröd

1000 g Finax fiberbrödmix
6 msk Finax glutenfria surdegspulver
9 dl ljummet vatten
1½-2 dl laktosfri yoghurt naturell
2-3 msk linfrö
½-1 dl grovhackad mandel och/eller nötter
8 torkade aprikoser (eller annan torkad frukt) i bitar
1 msk gojibär

1. Hacka den torkade frukten och lägg den i skål med vatten en stund. Hacka mandel och nötter.
2. Häll vattnet i en bunke och blanda i de torra ingredienserna. Häll i "hacket" (häll av vattnet först). Degen ska vara ganska lös så tillsätt yoghurten för att få en bra konsistens. Vispa kraftigt i 5 minuter i maskin eller med vispens degkrokar.
3. Häll degen i två smorda formar (ca 1½ l). Sätt ugnen på 200C.
4. Låt brödet jäsa under bakduk i 45 minuter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
6. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar