Långpannebröd
(20-25 bitar)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
11 dl vetemjöl eller rågsikt
.
1. Lös upp jästen i lite av vattnet i en stor bunke.
1. Lös upp jästen i lite av vattnet i en stor bunke.
2. Tillstt resten av vattnet, salt och allt mjöl. I dag hade jag bara vetemjöl hemma så då tog jag 1 dl kruskakli också, för fibrernas skull...
3. Arbeta den lösa degen tills en blir seg. Låt vila i bunken 20 minuter, med handduk över.
4. Fördela degen i ett jämnt lager på ett bakplåtspapper i en långpanna.
5. Strö flingsalt över (eller vallmofrön, kummin eller sesamfrön).
6. Låt jäsa dragfritt i 45 min, utan handduk - degen är kladdig. Sätt ugnen på 225 C.
7. Grädda brödet på andra falsen nerifrån i ca 20 min.
8. Skär i lagom stora bitar.
Och så en variant på grönsakssoppa som blev så god! Det som är bra med soppa är att man kan ta i stort sett vad man har hemma och det blir jättegott. Detta hade jag i:
Grönsakssoppa
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 gul lök, hackad
5 potatisar, skurna i små tärningar
3 morötter, grovt rivna
1 liten vitlöksklyfta, pressad
örtsalt
salt
svartpeppar, malen
curry
2 msk ajvar relish
1 msk tomatpuré
1-2 msk ketchup
persilja
Låt allt koka tills potatisen är mjuk!
Så gott det ser ut! Det ska bli soppa till lunchen här också idag, men hinner inte baka tyvärr. Får vänta tills vi kommit på plats i Stensjö. Håller på att packa för fullt.
SvaraRaderaKram mamma